60 milyon kullanıcıya sahip sahibinden.com için “Küçük bir Türkiye modeli” benzetmesini yapıyor sahibinden.com CMO’su Nazım Erdoğan. Bu yıl itibarıyla yeniden şekillenen iletişim stratejilerini anlatan Erdoğan’ın konut piyasası için de umut verici haberleri var.
Gündemin en sıcak konularından biriyle başlayalım. İstanbul’daki konut krizi… Verileriniz bu krize ve dalgalanmanın seyrine dair ne söylüyor?
Ülkemizde konut ve arsa fiyatları serbest piyasa ekonomisinin kurallarına göre belirleniyor. Arz talep dengesi, nüfus hareketliliği, ödeme koşullarında uygulanan dönemsel teşvik politikaları fiyatları etkiliyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporumuzla konut sektöründeki eğilimleri görebiliyoruz. Satılık konutlar için yayınladığımız 2022 Eylül ayı raporuna göre İstanbul’daki konut fiyatlarının yıllık artış oranı uzun bir aradan sonra düştü ve son beş yılın en yüksek düşüşü olarak dikkat çekti. Öte yandan ülke genelinde konut fiyatlarındaki artış geçen aya göre bir miktar ivme kaybetti. Konut talebi ise Haziran ve Temmuz aylarındaki düşüşlerin ardından Ağustos’ta yeniden yükselişe geçti. Bu veriler bize konut piyasasıyla alakalı umut ışığı oldu. Önümüzdeki süreçte de konut piyasasında canlılığın artmasını umut ediyoruz.
Her ay tüm şeffaflığıyla yayınladığımız emlak raporlarımızla geçmişi ve günümüzü değerlendirmek ve grafiklerle geleceğe dair öngörü sunmak adına topluma fayda sağlamayı amaçlıyoruz.
Emlaktan vasıtaya, istihdamdan ikinci ele pek çok kategoride hizmet veren bir platformun kullanıcısını tek bir perspektiften tanımlamak mümkün değil. Son reklam filminiz “sahibinden.com’un sahibi sizsiniz”in ardındaki, kullanıcıya dair yaklaşımınızdan bahseder misiniz?
sahibinden.com olarak e-ticaret evreninde 22 yıldır sektörün lokomotif şirketlerinden biri olarak alıcı ile satıcıyı bir araya getiriyoruz. Emlak, Vasıta, İkinci El ve Sıfır Alışveriş başta olmak üzere toplam 10 kategoride mobilden masaüstüne her cihazdan kolaylıkla erişilebilen platformumuzda, 60 milyon kullanıcımıza hayalleriyle buluşma imkânı sunuyoruz.
Bu sayının büyüklüğünü göz önünde bulundurunca platformumuzun aynı zamanda küçük bir Türkiye modeli olduğunu söylemek de mümkün. Yine 60 milyon kullanıcımızın platformdaki hareketlerinin yarattığı trafikle dünyada kendi kategorimizde dördüncü sırada yer alıyoruz. Kategorilerdeki ilanların çeşitliliği ve niteliklerindeki değişimler toplumdaki değişimlere ve tercihlere ilişkin de ipuçları veriyor.
sahibinden.com olarak 2014 yılından bugüne kadar yaptığımız iletişim çalışmalarında sahibinden.com’un içerik zenginliğini ve kullanıcı trafiğini merkeze alarak kullanıcılarımıza sunduğumuz ana faydayı mizahi bir yaklaşımla anlattığımız bir reklam tarzı benimsedik. Özellikle pandemi sonrası büyüyüp çeşitlenen e-ticaret pazarıyla birlikte iletişim stratejimizi, kullanıcılarımızın gelişen ihtiyaçlarına yönelik olarak sunduğumuz faydaları daha fonksiyonel olarak anlattığımız yeni iletişim yoluyla yeniden şekillendirdik.
2022 itibarıyla markamızın daha fazla görünür olduğu ve hizmetlerimizi merkeze koyduğumuz bütünsel bir yaklaşıma geçiş yaptık. Yarattığımız çatı iletişimiyle, “22 yıldır aradığınız her şey için adres sahibinden.com” vaadimizi aktarmak ve bu amaç doğrultusunda da var gücümüzle çalıştığımızı hissettirmek ana amacımız.
Kullanıcı datanızın giderek zenginleşmesinin reklamverenlerin hedefleme tercihlerine etkisi oldu mu? Öne çıkan hedef kitleler kimler?
sahibinden.com, her yaştan her kesimden milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği bir platform. Artan kullanıcı sayımız ve Data Management Platform – DMP desteğiyle farklı segmentteki dataları reklamverenlere hedefleme alternatifi olarak sunabiliyoruz. Geniş kategori ağacımız sayesinde reklamverenler; ebeveynler, ticaretle uğraşanlar, kredi kartı kullananlar, evlilik planı yapanlar gibi birçok farklı personayı kampanyalarında hedefleyebiliyor.
Önümüzdeki dönemde üçüncü parti çerezlerin artık kullanılamayacak olmasını da göz önünde bulundurarak farklı data yönetimi yöntemlerine yatırım yapıyoruz. Amacımız yeni teknolojilerle beraber geniş data hedefleme alternatiflerinin devam etmesini sağlamak. Ayrıca alt kategorilerimizle beraber 100’den fazla kategori hedefleme seçeneğiyle, doğru kitleyi dinamik olarak yakalamak için sahibinden.com’un daha da öne çıkacağını düşünüyoruz.
Her yatırım, kullanıcının farklı servislere olan ihtiyacından doğuyor. Bu ihtiyacı daha iyi anlamak için hangi teknolojilere yatırım yapmayı planlıyorsunuz?
Günümüzde teknoloji trendleri arasında yer alan büyük veri yönetimi ve yapay zekâ giderek daha da büyük önem kazanmaya devam ediyor. E-ticaret sektörü de yapay zekâ devrimiyle birlikte sürekli artan büyük veriyi daha verimli kullanma imkânına sahip oldu. Kendini sürekli yenileyen teknolojiler gibi müşteri istekleri ve beklentileri de hızla dönüşüyor, farklılaşıyor. Kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlerin yanı sıra daha fazla çeşitlilik talep ediliyor.
sahibinden.com özelinde baktığımızda da biz, bir e-ticaret ve ilan platformu olmanın ötesinde kendi Ar-Ge merkezinde her 3 çalışanımızdan 1’inin teknoloji geliştirmek için çalıştığı bir şirketiz. Ar-Ge ve altyapıya yaptığımız yatırımlarla bugün makine öğrenimi ve yapay zekâ temelli teknolojilerin kullanımını önceliklendirdiğimiz ürün ve servisler geliştiriyoruz.
Makine öğrenimiyle geliştirdiğimiz ve yapay zekâ teknolojisi kullanılarak hayata geçirilen Fotoğraftan Araç Tanıma özelliğimiz bir aracın herhangi bir açıdan çekilmiş fotoğrafıyla marka, model, kasa tipi ve yıl bilgilerini tanıyabiliyor ve o modele ait ilanları milyonlarca ilan arasından hızlıca ayrıştırarak kullanıcıya sunuyor.
Bunun yanı sıra kullanıcılarımızın hizmetine sunduğumuz Oto360 platformu çatısı altında yer alan Araç Değerleme servisi de sahibinden.com’daki en güncel, güvenilir ve kapsamlı ilan verilerini kullanarak makine öğrenimiyle geliştirilen bir teknoloji aracılığıyla çalışıyor ve almak, satmak veya merak edilen aracın piyasa değerini öğrenmek isteyenlere tek sayfada hızlı ve kolayca fiyat öğrenme kolaylığı sunuyor. Yine kullanıcıların baktıkları ilanlar, yaptıkları aramalar, satın alma gibi davranışlarını anlık olarak analiz ederek kullanıcılara ilgilenebilecekleri ilanları öneren bir sistem geliştirdik.
Tamamen mühendislerimizin geliştirdiği bir teknolojiyle çalışan sanal tur hizmetimizden de bahsetmek isterim. Sadece cep telefonu kullanılarak oluşturulabilen Sanal Tur ile mesafeleri ortadan kaldırarak hem kullanıcılarımızın hem de emlak profesyonellerinin, hızlı karar verme süreci sağlamayı amaçlayan gerçekçi bir ev gezme deneyimi yaşamalarına imkân tanıyoruz.
Kullanıcılarımızın İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinde ilan verme adımlarını kolaylaştırmak için de yapay zekâdan yararlanıyoruz. Yüklenen fotoğraftan ve girilen başlıktan ürünün ne olduğunu tanıyor, ideal fiyat aralığını sunuyoruz.
Bir teknoloji şirketi olarak yapay zekâ/makine öğrenimi alanındaki projelere ağırlık vererek kullanıcılarımızın hayatını daha da kolaylaştırmayı hedefliyoruz.