Türkiye’nin lider marka yöneticilerini bir araya getiren kapalı ve özel sosyal topluluk CMO Society’nin üyeleri, Çizgi Dışı buluşmalarda emekli büyükelçi Ünal Çeviköz ile bir araya geldi. Bugün Perispri Fener’de gerçekleşen etkinlikte Çeviköz, engin tecrübelerini ve yönettiği büyük krizleri CMO Society üyeleriyle “Kriz Yönetimi” başlığı altında paylaştı.
Geçmişte Bakü, Bağdat ve Londra’da görev yapan Çeviköz, özellikle Bağdat’ta uğradığı suikast girişimini detaylıca anlattı.
Kriz yönetiminin esasları
Çeviköz’e göre herkes her an bir krizle karşılaşabilir. Kriz yönetimini kesin kurallarla sınırlamak mümkün değil ama kriz yönetiminde olmazsa olmaz iki ana unsur bulunuyor. Bunlardan ilki, krizi yönetirken soğukkanlı düşünmek ve paniğe kapılmamak; ikincisi ise hızlı reaksiyon göstererek seri bir şekilde karar verebilmek. İş hayatında olası krizlere hazırlıklı olmanın büyük bir önem taşıdığının altını çizen Çeviköz, “Krizi yönetebilmek için ekibinizi iyi tanımalısınız” diyor. Bunun nedeni ise tepkilerini öngörebileceğiniz insanlarla çalışmanın adımlarınızı sağlamlaştırması.
Çeviköz, 2006 yılının Ocak ayında Bağdat’ta büyükelçilik görevini sürdürürken Sünni Ulema Birliği Başkanı Şeyh Haris El Dari ile olan görüşmesinin hemen ardından yaşadığı suikast girişimini anlatırken, hem şoförünün hem de tüm ekibinin davranışlarının o olaydan sağ çıkabilmelerinde büyük etkisi olduğunu vurguladı. Kendisi, büyükelçilik binasına döndüğünde arkasında kalan iki ekip arabasını beklediği 20 dakikalık sürenin “hayatının en kritik 20 dakikası” olduğunu belirtti.
Kriz yönetiminde büyük önem teşkil eden pek çok örneği katılımcılarla paylaşan Çeviköz; şeffaflık, öngörebilme ve soğukkanlılık gibi kriz yönetiminin olmazsa olmazlarını ele aldı.
Buluşmaya CMO Society üyeleri ve sınırlı sayıda konuk katıldı.