MediaCat ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle birkaç yıl önce açılan Marka Okulu Yüksek Lisans Programı’nın ders başlıklarından biri olarak aşinayız CMO Perspektifi’ne.
Her hafta Pelin Özkan’ın dersine konuk olan, farklı sektörlerden lider markaların CMO’larının deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı bu dersten yola çıkarak MediaCat’e CMO Perspektifi adlı bir köşe ekledik. Her ay farklı markaların CMO’larını konuk ettiğimiz bu köşenin McDonald’s Türkiye CMO’su Bora Tanrıkulu, P&G Türkiye ve Kafkasya Bölgesi Markalar Direktörü Onur Yaprak, Uludağ İçecek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin ve Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal’ın ardından son konuğu Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Uysal.
Kurumsal atletler için enerji yönetimi
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen ve işimizi kolaylaştıran mobil teknolojiler sonucunda daha mı az çalışmaya başladık?
Tahminen bu soruya kimse evet cevabını veremeyecektir. Bu da normal, çünkü mobil teknolojiler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan işimizi her yerden takip edebilmemizi ve yönetebilmemizi sağlıyor. Dolayısıyla bundan, çok değil 10 sene öncesine göre zamanımızın daha büyük bir kısmını işe ve ekrana bağlı geçiriyoruz, kısacası daha çok çalışıyoruz.
Peki, kendimizi fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal olarak bu tempoya hazırlıyor muyuz?
Kurumsal atletler de antrenman ister
Şöyle bir metafor konunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır. Profesyonel bir atlet ve profesyonel bir çalışandan beklenen nedir? Rakamsal hedefleri yerine getirmesi, her sene bir önceki seneden daha iyi bir performans göstermesi, kısacası sürekli gelişmesi… Yani aslında profesyonel bir atletle kurumsal bir çalışan arasında çok bir fark yok. Ancak profesyonel bir atletin toplam kariyeri yaklaşık 10 sene sürmesine rağmen gününün yaklaşık yüzde 90’ını antrenmanla geçiriyor ve kendini hazırlıyorken; kariyer serüveni 30 seneyi aşan bir “kurumsal atlet” gününün sadece yüzde 10’unu antrenmana harcıyor.
Sözün özü, kurumsal atletlerin de kariyer maratonunda enerjilerini en iyi şekilde yönetmeleri, hem iş hem de özel hayatlarında maksimum performans sergileyebilmeleri için daha çok hareket etmeleri ve enerjilerini artırmaya odaklanmaları gerekiyor.
Sağlıklı, enerji dolu, dengeli çalışanlar
Biz de bu gereksinimden hareket ederek şirketimizde Corporate Athlete Gelişim ve Değişim Programı’nı hayata geçirdik. Kurumsal atletler ve profesyonel atletlerin hayatlarındaki benzerliklerden yola çıkılarak hazırlanan ve Fortune 100 listesinde bulunan 25 global şirketin de yararlandığı Corporate Athlete Gelişim ve Değişim Programı ile çalışanlarımızın birey olarak sağlıklı, enerji dolu ve dengeli bir yaşam sürdürmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Corporate Athlete Programı başarı için odağına koyduğu enerji yönetimini dört farklı boyutta inceliyor: duygusal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal. Program çerçevesinde doğru enerji yönetimi için spordan beslenmeye, “şimdi”de olmaya ve iş yaşam dengesine kadar birçok konuya değiniyoruz.
Bugüne kadar 500’den fazla çalışanımızın yararlandığı bu programı şirket çalışanlarından seçtiğimiz 30 kişilik Corporate Athlete koçlarımızla tüm şirkete yaymayı ve yeni projelerle bu programı desteklemeye devam etmeyi amaçlıyoruz. Neler mi yapıyoruz? Çalışanlarımızdaki farkındalık ve bilinci yükseltmek amacıyla konuyla ilgili seminerler düzenliyoruz; sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla yenilenen yemekhanemizde Corporate Athlete menüsü sunuyoruz; her salı günü organik pazar kuruyor ve sık aralıklarla beslenme alışkanlığı kazandırmak için ara öğün saatlerinde katlarda sağlıklı beslenme arabasını bulunduruyoruz; çalışanlarımızı spora teşvik etmek amacıyla spor salonumuzun kapasitesini büyütüyor ve yeniliyoruz…
Son söz
Enerji yönetimi en az zaman yönetimi kadar kritik bir yetkinlik ve her kurumsal atlet için en önemli öncelik bu olmalı.