CMO Society çatısı altında, geleceğin pazarlama yöneticilerini, yeni dünya değerleri ve pratikleriyle buluşturmak üzere hayata geçirilen Geleceğin Liderleri programında ilk dönem devam ediyor. Mayıs ayında ilk görüşmelerin gerçekleştiği, bu ay ise ikinci turun yapılacağı programda yer alan isimler, bugün düzenlenen webinar’da, programın danışmanlığını üstlenen Ebru Yonca Çapa’yla buluştu. CMO’lar ve ilk dönemde yer alan geleceğin liderleri, Çapa’nın ağzından coronavirus ile bağlantılı mevcut değişimi ve bu değişime karşılık gelen trendleri dinlediler.
Değişimi anlamak
Çapa yeni dünya düzenini anlamada, VUCA (değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık, muğlaklık) ve fijital ortamlar üzerinde duruyor. Fijitalin 4 temeli olarak sıraladığı “sosyal, mobil, analitik ve bulut sistemler”i, markaların önümüzdeki dönemde nasıl ele alacakları konusunun ayrı bir özen gerektirdiğini belirtiyor. Çapa’ya göre yeni düzenini belirleyen başlıklar şöyle:
- Temel ihtiyaçlarımız değişiyor. Sağlam bir Wi-Fi bağlantısı da cihazların pil ömürleri de hayati önem taşıyor.
- Veri eşitsizliği ve veri bozukluğu konusu markalar için önem teşkil ediyor.
- Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi devlerin önümüzdeki dönemde nasıl pozisyon alacakları dikkatle incelenmeli. CMO’lar bu yeni rekabet ortamına odaklanmalı.
- “Frenemy” başlığında, farklı markaların bir araya geldiği işbirlikleri değer kazanıyor.
- Beklenti ekonomisi başlığı CMO’lar için altın değerinde. Dünyada belli başlı markaların, global tüketicilerin beklentilerine şekil verdiği düşünüldüğünde, her bir markanın önümüzdeki dönemde daha iyi deneyim tasarımlarına kafa yorması kaçınılmaz.
- Post-corona, daha fazla yatay liderlik odaklı olmayı gerektiriyor. En büyük liderlik özelliği ise hiper farkındalık.
- Pazarlama da yataylaşıyor. Artık birlikte üretim odaklı bir pazarlama eğrisi var.
- Hem markaların hem kurumların hem de müşterilerin kelebek etkisi yaratma gücü var. CMO’lar pazarlama kurgularını, bu etki gücünü hesaba katarak yapmalılar.
Yükselen trendler
Çapa’nın yukarıdaki yeni düzenine hâkim olarak gördüğü trendler ise şöyle:
- Hız, mükemmelin önüne geçiyor. Artık mükemmel olmaya çalışmak gibi bir lüksümüz yok. Asıl soru şu; “ilk” olabiliyor muyuz?
- Deneyim, sahipliğin önüne geçiyor. Özellikle perakende, beyaz eşya ve otomotiv sektörleri bu trend özelinde farklı iş modellerini değerlendirmeliler.
- Her ürünün servisleştirilmesi söz konusu.
- Beklenmedik, yeni deneyimler yaratabilmek çok değerli. Tıpkı Wendy’s’in Fortnite’ta binlerce oyuncuyla bir araya gelmesi gibi.
- Tele-servisler yükseliyor.
- Yeni para kullanımı yaygınlaşıyor. UNICEF bile kripto para temelli bağış almaya başladı.
- “Tükenmişlik sendromu” kapıda. Hem müşterileriniz için hem de çalışanlarınız için nasıl “es”ler yaratacaksınız? Bu soruya cevap bulabilmek gerekiyor.
- Wellness’ın yükselişi artarak devam ediyor.
- Dijital ve fijital arkadaşlar yaratmaya yönelik hizmetler artıyor.
- Önümüzdeki dönemde sorumlu markaları daha fazla konuşacağız.